Sluiten

Alcúdia

Alcúdia

In het noordoosten van Mallorca ligt het oudste stadje van het eiland: Alcúdia. Het gebied waar Alcúdia ligt wordt al bewoond sinds de bronstijd, maar het is met de komst van de Romeinen dat de stad zijn intrede doet in de geschiedenisboeken. De Romeinen gebruikten de stranden van de baai van Alcúdia toen ze het eiland veroverden in 123 voor Christus. De deels ommuurde historische binnenstad van Alcúdia stamt uit een veel later tijdperk.

De stenen stadsmuren, waar een deel nog van te zien is, stammen uit de middeleeuwen. Deze muren zorgen er in combinatie met de autovrij straten in het centrum voor dat Alcúdia een van de mooiste en best bezochte dorpen van Mallorca is.

Je moet Alcúdia niet verwarren met het nabijgelegen Port d’Alcúdia, wat een totaal andere sfeer heeft. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft men daar de focus gelegd op het toerisme, wat ervoor gezorgd heeft dat Port d’Alcúdia de sfeer van een hedendaags toeristenoord uitademt, terwijl Alcúdia zelf heerlijk authentiek aanvoelt.

Heerlijke sfeer

Heerlijke sfeer in Alcúdia

Alcúdia heeft een totaal eigen heerlijke sfeer, die voor jou als toerist een welkome afwisseling zullen zijn tijdens je verblijf op Mallorca. Een wandeling door de oude stad van Alcúdia is its wat je zeker moet gaan ondernemen. Dat is dé manier om Alcúdia te ontdekken en te ervaren. Kleine winkeltjes, tapasbars en restaurants nodigen je uit om er tijd door te brengen. In de avonduren zorgen de vele terrasjes in het autovrije hart van Alcúdia voor een op Mallorca ongeëvenaarde sfeer. Alcúdia is overdag al de moeite waard, maar zodra de zon achter de horizon verdwenen is laat Alcúdia zichzelf van de mooiste kant zien.

Markt

De wekelijkse markten in Alcúdia behoren tot de belangrijkste markten van het hele eiland. Naast vers fruit en verse groenten en bloemen vind je er ook lederwaren, aardewerk, kleding en allerlei snuisterijen. De markt van Alcúdia is niet alleen interessant voor de locals om inkopen te doen, het zijn vooral de toeristen die bij de verschillende kraampjes op zoek gaan naar leuke souvenirs om mee huiswaarts te nemen na de vakantie op Mallorca.

De markt van Alcúdia wordt gehouden op zondag en op dinsdag. De markt start rond 9:00 uur in de ochtend en duurt tot in de middag. De markt is gecentreerd in Carrer Major, Carrer Mol en een paar andere straten in de oude binnenstad van Alcúdia.

Bezienswaardigheden

rooms-katholieke kerk van St. Jaume

De oude stad heeft een 14e-eeuwse muur en het is mogelijk om op de muur te stappen en deze bijna rondom het dorp te volgen. De stadspoorten Porta de Mallorca en Porta del Moll zijn bezienswaardig in het oude stadscentrum van Alcúdia. Het prachtig vormgegeven stadhuis Casa Consistorial op Plaça Espanya is gebouwd in renaissancestijl. Op sommige gevels in Alcúdia kun je Moorse invloeden herkennen, wat de erfenis is van een eeuwenlange overheersing door de Moren tijdens de middeleeuwen.

De rooms-katholieke kerk van St. Jaume stamt uit de zeventiende eeuw. De neogotische kerk heeft een hoofdaltaarstuk dat in twee perioden werd gebouwd, het steenhouwwerk is van de beeldhouwer Llorenc Ferrer i Marti, de rest werd gemaakt door Miquel Arcas. In het midden van het altaarstuk staat een afbeelding van Sint Jakobus, beschermheilige van Alcúdia en de parochie.

Pollentia

Net buiten de stadsmuren van Alcúdia liggen de opgravingen van de oude Romeinse stad Pollentia. Deze stad zou naar verluidt in het jaar 123 voor Christus gesticht zijn door Quintus Caecilius Metellus Balearicus. Pollentia is daarmee de oude Romeinse voorloper van het hedendaagse Alcúdia. De ruïnes van de oude Romeinse stad Pollentia werden in de 16e eeuw ontdekt tussen Alcúdia en Port d’Alcúdia.

De systematische opgravingen die begonnen in de eerste decennia van de 20e eeuw beslaan nu drie gebieden: het noordelijke deel van de oude stad (sa Portella) onder de kerk van Alcúdia Sant Jaume (Església de Sant Jaume), het Romeinse forum (Fòrum) als het centrum van het oude Pollentia en het theater (Teatre Romà) van de oude stad verder naar het zuidoosten. Tegen betaling kun je de archeologische site van Pollentia bezoeken. In het weekeinde is de archeologische vindplaats gesloten.

Pollentia