Sluiten

Artà

Artà

Het ruim achtduizend inwoners tellende Artà is een dorp dat in het noordoosten van het eiland Mallorca ligt. Artà is geen badplaats of toeristenoord, maar een authentiek dorp waar de sfeer van het echte Mallorca zichtbaar en voelbaar is. Artà is een plek waar je geen last hebt van het massatoerisme zoals dat elders op het eiland wel voorkomt. Artà is een eeuwenoude plaats. Het huidige dorp vindt zijn oorsprong in de dertiende van onze jaartelling, maar er wordt aangenomen dat het op de top van de heuvel gelegen fort al voor de islamitisch-Arabische periode van Mallorca bestond.

Twee kerken

kerk in Arta

Artà staat bekend om zijn twee kerken: de bedevaartskerk Santuari de Sant Salvador en de gotische parochiekerk Transfiguració del Senyor. De parochiekerk is in 1573 in laatgotische stijl gebouwd. De barokke kerk van Sant Salvador is vanaf 1832 gebouwd op de 182 meter hoge zogenaamde Calvarietrap of Puig de Sant Salvador. De 180 treden tellende Calvarietrap verbindt beide kerken.

Andere bezienswaardigheden in Artà

Er is meer te zien en te doen in Artà. Vanaf het terras bij de vestingmuren van de bedevaartskerk Sant Salvador kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de kust en het heuvelachtige landschap rond Artà. Het regionale museum van Artà op Plaça d’Espanya werd in 1927 opgericht door een groep geleerden uit de stad. De bezittingen van het museum zijn afkomstig uit privécollecties. Het is verdeeld in een etnologische, een natuurhistorische en een archeologische afdeling.

De Coves d’Arta liggen ongeveer 6 kilometer van de stad op het grondgebied van het dorp Canyamel, dat tot 1858 bij Arta hoorde en sindsdien een zelfstandige gemeente is. Samen met de Coves del Drac en de Coves dels Hams in de buurt van de stad Porto Cristo verder naar het zuiden, zijn ze de belangrijkste druipsteengrotformaties op Mallorca.

Ses Païsses ligt aan de rand van het dorp en is een fascinerende getuigenis van het oude verleden van Mallorca, met een uitzonderlijk goed bewaard gebleven talayotische nederzetting uit de bronstijd. Het mysterie rond deze megalithische wonderen betovert bezoekers en laat ze zich afvragen wat hun doel en betekenis in de oudheid was. Maak tot slot ook zeker een wandeling door het centrum van Artà. Hier kun je talloze cafés, restaurants en tapasbars bezoeken.

bezienswaardigheden in Artà