Sluiten

Auto huren en leeftijd

Het huren van een auto op Mallorca is in veel gevallen een makkie. Waar je vroeger naar het reisbureau moest gaan, naar verhuurbedrijven moest gaan of de welkomstbijeenkomst van de reisorganisatie na aankomst af moest wachten, daar kun je nu simpelweg online je auto reserveren. De huurauto staat dan gepoetst klaar op Mallorca, helemaal gereed om na het afwerken van de formaliteiten in te stappen. Er zit wel een kanttekening aan het gemak waarmee je een auto op Mallorca huurt en dat is dat er voorwaarden gesteld kunnen worden aan de leeftijd en rijervaring van de bestuurder.

Vanaf welke leeftijd kun je huren?

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je al wel in het bezit van je Nederlandse rijbewijs? Dan mag je daar op Mallorca niet mee rijden. Het systeem van rijden met een begeleider geldt alleen voor als je in Nederland zelf rijdt. Je moet dus op Mallorca tenminste 18 jaar oud zijn om een auto te mogen besturen en huren. In theorie kun je dus vanaf je achttiende op Mallorca een auto huren. In de praktijk hanteren de meeste verhuurders een minimumleeftijd van 25 jaar en kan deze leeftijd tegen een toeslag verlaagd worden.

Rijervaring

Rijervaring

Niet alleen de leeftijd van de bestuurder is een issue, autoverhuurders kijken ook naar de rijervaring die een huurder/bestuurder heeft. Meestal moet men minstens 1 jaar in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs. Sommige verhuurders verlangen dat je tenminste 2 jaar je rijbewijs hebt.

Eigenlijk zegt het weinig over je rijervaring. Iemand die drie maanden zijn of haar rijbewijs heeft en dagelijks kilometers maakt, die kan meer ervaring hebben dan iemand die een paar jaar een rijbewijs heeft maar amper achter het stuur kruipt.

Van 25 t/m 69 jaar

Ben je tenminste 25 jaar oud en heb je de respectabele leeftijd van 70 jaar nog niet bereikt? Dan zal de leeftijd geen enkel probleem opleveren als je op Mallorca een auto wilt huren. Natuurlijk moet je wel aan de voorwaarde voldoen dat je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs, bij de meeste autoverhuurders tenminste 1 of 2 jaar.

Van 21 t/m 24 jaar

Ben je tenminste 21 jaar en nog geen 25 jaar oud op het moment dat het huurcontract ingaat? Dan zijn er voldoende autoverhuurders te vinden die jou – vaak tegen een toeslag – een auto willen verhuren. Mogelijk geldt er een verhoogd eigen risico en een beperking op de keuze uit soorten auto’s die je kunt huren. Een dikke BMW of Audi huren zit er dan vaak niet in. Autoverhuurder Sunny Cars (één van de grootste aanbieders op Mallorca) heeft het over de Jonge Bestuurder Service. Als deze beschikbaar is, dan kun je die zelf aanvinken bij het reserveren van een huurauto op Mallorca.

Van 18 t/m 20 jaar

Ben je nog geen 21 jaar oud? Dan is het aantal verhuurders dat aan jou een huurauto mee wil geven beperkt. Als je op jonge leeftijd een auto kunt krijgen, dan is dat meestal een auto in de laagste categorieën. Reken verder op een hogere huurprijs en vaak ook op een hogere borgsom. Ze zien je als een bestuurder met een hoger risico en eigenlijk willen ze liever niet aan jou verhuren.

Vanaf 70 jaar

Statistisch gezien wordt de kans op ongelukjes groter naarmate mensen ouder worden. De meeste autoverhuurders hanteren de leeftijd van 70 jaar als grens waarop het risico op schade toeneemt. Daarom kan het zo zijn dat autoverhuurders op Mallorca oudere bestuurders net als jongere bestuurders niet zomaar accepteren als huurder. Mogelijk moet je als 70-plusser een toeslag betalen om op Mallorca een auto te kunnen huren bij bepaalde verhuurders.