Bij het huren van een auto op Mallorca ontkom je bijna niet aan het betalen van een borg. Dat is overigens wereldwijd zo, niet alleen op het eiland Mallorca. De borg heeft verschillende doelen. Zo wordt deze onder andere gebruikt om schade aan de huurauto (deels) te dekken. Of in ieder geval het deel dat onder het eigen risico valt. Verder kan de borg gebruikt worden om mogelijke verschuldigde tolgelden, eventuele boetes en de bij de boetes behorende administratiekosten te dekken.
Borg voor je huurauto
Borg voor de brandstof
Sommige autoverhuurders verlangen een aparte borg voor de brandstof. Dat kan het geval zijn als je te maken hebt met een VOL=VOL tankbeleid. De brandstofborg is bedoeld voor het geval je de auto met een legere tank inlevert dan afgesproken is. Het is gunstiger om de huurauto met de juiste hoeveelheid benzine of diesel in te leveren. De brandstofprijs die je aan de pomp betaalt (en die zijn er genoeg te vinden in de buurt van de luchthaven) is een stuk gunstiger dan wat het autoverhuurbedrijf jou berekent.
Hoogte van de borg
De hoogte van de borg is afhankelijk van verschillende factoren. Jet hangt het meeste af van bij welke autoverhuurder je huurt en wat voor soort auto je meeneemt. Soms kun je tegen toeslag de borg verlagen. Reken op een borg van tenminste een paar honderd euro voor een kleine of compacte auto. Voor de grotere, duurdere en exclusievere auto’s kan de borg ruim boven de 1000 euro oplopen. Er zijn echter autoverhuurders die ook voor de goedkope auto’s een hoge borg vragen. Onze tip is om in dat geval extra goed te controleren op schade bij het ophalen van de auto en dat goed vast te leggen.
Geen borg
Er zijn weinig autoverhuurders die geen borg zullen vragen en jou op je blauwe of andersgekleurde ogen zullen geloven dat je de auto op tijd en in dezelfde staat inlevert. Wel zijn er partijen, zoals Sunny Cars, die jou het eigen risico terugbetalen in het geval er schade gereden wordt en er geen sprake is van opzet, alcoholgebruik, drugsgebruik of onzorgvuldig handelen. In dat geval betalen ze je de vanwege schade geleden ingehouden borg terug.
Zo betaal je je borg
Voor de borg is in de meeste gevallen een creditcard vereist die op naam van de huurder/bestuurder staat. Let erop dat je bij het ophalen van de auto dezelfde creditcard meebrengt als waar je de reservering mee gemaakt hebt. In de meeste gevallen wordt de borg niet daadwerkelijk afgeschreven van je creditcard, maar wordt er een tijdelijke blokkering geplaatst op het bedrag. Dit betekent dat het geld niet wordt overgemaakt naar het autoverhuurbedrijf, maar dat het gedurende de huurperiode niet beschikbaar is op je creditcardrekening.
Goed om in de gaten te houden is dat de borg ten koste gaat van je creditcardlimiet. Schat voor je vakantie naar Mallorca goed in of de limiet op je creditcard toereikend is. Houd daarbij rekening met borg en betalingen in het hotel en elders op Mallorca.
Het aantal autoverhuurders dat betaling op een andere wijze accepteert, is klein. Denk aan bijvoorbeeld met een normale bankpas betalen of een contante betaling van de borg.
Terugbetaling van de borg
De terugbetaling van de borg (of het opheffen van de blokkering) neemt meestal enkele dagen in beslag. Bewaar het verstrekte inleverformulier in ieder geval totdat je de borg teruggekregen hebt. In dat geval heb je altijd iets in handen voor het geval het mis mocht gaan. Indien de autoverhuurder verzaakt in het deblokkeren of terugstorten van de borg, betwist de betaling in dat geval bij de creditcardmaatschappij.