Sluiten

El Arenal

El Arenal

El Arenal is een van de populairste en drukste toeristenoorden op het Spaanse eiland Mallorca. Het is de zuidelijkste badplaats van de langgerekte toeristenzone die zich vanuit het zuidoosten van Palma de Mallorca uitstrekt langs het Playa de Palma. El Arenal vormt een toeristische drie-eenheid met Playa de Palma en Ca’n Pastilla. Bijna een derde van alle toeristen die Mallorca bezoeken, verblijft in dit deel van het eiland.

Massatoerisme

Laten we er geen doekjes om winden: El Arenal is massatoerisme in zijn meest pure vorm. Dit is waar liefhebbers van massatoerisme van smullen en waar cultuurliefhebbers en rustzoekers van gruwelen. El Arenal bevindt zich in Spanje, maar zou evengoed een badplaats op Malta, in Griekenland of aan de Algarve kunnen zijn. De eigen identiteit is hier verdrongen door het beton van appartementen en hotelcomplexen, door winkels die zich puur op toeristen richten en op een enorme hoeveelheid horeca, waar de toeristen zich dag en nacht vermaken.

Ontstaan en ontwikkeling

Ontstaan en ontwikkeling

El Arenal (S’Arenal in het Catalaans) werd voor het eerst genoemd in een document uit 1887. Op dat moment woonden er nauwelijks twee dozijn vissers in het kleine dorp. De bevolking begon pas te groeien met de aanleg van de spoorlijn van Palma de Mallorca naar Llucmajor in 1914, toen El Arenal een woonkolonie werd voor spoorwegarbeiders vanwege de ligging halverwege de twee steden.

Het duurde tot de jaren vijftig van de vorige eeuw totdat El Arenal pas echt begon te groeien. Toeristenaccommodaties schoten als paddenstoelen uit de grond en het strand van El Arenal werd een van de hotspots op het eiland. Enkele decennia later was El Arenal het toonbeeld van massatoerisme geworden. Helaas vooral in negatieve zin. Het uitgaansleven in El Arenal leverde flinke excessen op. Dankzij strengere regelgeving en handhaving is El Arenal een stuk verbeterd. Je kunt hier weer prima met je gezin op vakantie.

Boulevard

El Arenal

De strandboulevard voor El Arenal is van mei tot september gezellig druk. De boulevard loopt via Playa de Palma en Ca’n Pastilla helemaal door tot aan Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland. De boulevard wordt niet alleen gebruikt door wandelaars. Ook fietsers en skaters maken gebruik van het brede, autovrije en palmrijke gebied.

Winkels en uitgaan

Winkels in El Arenal

Het winkelaanbod in El Arenal is vooral gericht op toeristen. Minimarkten en supermarkten zijn er voor de inwendige mens en voor gemaksproducten, in de typische toeristenwinkels kun je terecht voor speelgoed, souvenirs en meer en in de kledingzaken kun je vooral vrijetijdkleding en badkleding kopen. De winkels in El Arenal zijn vaak tot in de late uren geopend en houden ook op zondag hun deuren open.

El Arenal heeft een bruisend uitgaansleven, waarbij er door middel van happy hours en andere aanbiedingen geprobeerd wordt om toeristen zo vroeg mogelijk binnen te halen. Hoe langer ze in jouw horecazaak blijven, des te meer ze uitgeven. De drankprijzen liggen in El Arenal gemiddeld een kwart lager dan wat je elders op Mallorca betaalt. Dit is het voordeel die door de aanhoudende concurrentie tussen bars en clubs veroorzaakt wordt.

Aqualand

In El Arenal kun je waterpark Aqualand bezoeken. Dit drukbezochte waterpark is een van de twee grootste waterparken op Mallorca. Het andere is het Western Water Park in Palma Nova. Aqualand El Arenal en het ligt aan de rand van het vakantieoord El Arenal. Aqualand heeft in totaal maar liefst 20 attracties, waarvan 14 verschillende soorten waterglijbanen. Voor degenen die op zoek zijn naar de grootste adrenalinekick is de Kamikaze een aanrader. De glijbaan is zo steil dat hij bijna aanvoelt als een vrije val.

Je kunt het ook een heel stuk rustiger aan doen, als je je hartslag niet al te hoog op wilt jagen. relaxen kan door met de stroom mee te zwemmen in de Congorivier of door de grote jacuzzi te bezoeken. Er zijn drie gebieden ingericht voor de jongere bezoekers. In alle drie de gebieden is er een groot zwembad met verschillende activiteiten, waaronder een aantal waterglijbanen voor de kleintjes. Badmeesters houden hier een oogje in het zeil.

Aqualand is van half mei tot eind september tegen betaling te bezoeken. Het park gaat om 10:00 uur open en sluit in juli en augustus om 18:00 uur. De andere maanden gaat Aqualand een uurtje eerder dicht.