Sluiten

Grotten van Drach of Grotten van Hams

Gepubliceerd op 23 november 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

grotten op Mallorca

Als je op Mallorca op vakantie bent en op zoek gaat naar wat er te doen is op dit eiland, dan zul je in veel gevallen het bezoeken van druipsteengrotten als aanbeveling zien. De meeste Mallorca websites en reisgidsen hebben het over de Grotten van Drach (Cuevas del Drach). Mogelijk dat je ook de Grotten van Hams (Cuevas dels Hams) tegenkomt, hoewel die minder gepromoot worden. Heeft dat een reden? Waarschijnlijk wel.

Ik heb beide grottenstelsels op één dag bezocht met als doel om een duidelijk beeld te krijgen van beide grottenstelsels en om een eerlijke mening van beide bezienswaardigheden te kunnen krijgen. In dit artikel zal ik mijn bevindingen met je delen.

Het is de moeite waard

Laat me beginnen met te zeggen dat het de moeite waard is om op Mallorca druipsteengrotten te bezoeken. De positie in de top 10 bezienswaardigheden van Mallorca is zonder enige twijfel dik verdiend. Mocht je iets bijzonders en moois willen gaan bewonderen, ga dan door deze grotten wandelen. Maar laat me meteen duidelijk zijn en je mijn oordeel alvast geven: het zijn de Grotten van Drach die het meeste indruk maken en de hoge positie in de toplijst van bezienswaardigheden op Mallorca rechtvaardigen.

Enfin, hiermee loop ik wat op de zaken vooruit, maar wetende dat veel lezers tegenwoordig na ‘het is de moeite waard’ niet veel verder lezen, moest dit wel zo snel mogelijk verteld worden. Ik zal uitleggen waarom.

De overeenkomsten

overeenkomsten tussen de grotten

De oorsprong van de grotten is vergelijkbaar. De geschiedenis gaat miljoenen jaren terug. De grotten zijn ontstaan door het langzame proces van karstvorming, dat wordt gekenmerkt door het oplossen van kalksteen in water. Zowel de Grotten van Drach en de Grotten van Hams zijn een spectaculair voorbeeld van de resultaten van dit geologische proces.

Beide grotten hebben prachtige druppelsteenformaties, zoals stalactieten en stalagmieten, waardoor er indrukwekkende visuele kenmerken gecreëerd zijn. Beide grotten herbergen ondergrondse meren die het hele jaar door water bevatten. Tot slot zijn beide grotten rond de eeuwwisseling van de 19e op 20e eeuw ontdekt: de Grotten van Drach in 1896 en de Grotten van Hams in 1905.

De verschillen

Als je een vergelijking maakt, dan gaat het vooral om de verschillen. Wat maakt de ene bezienswaardigheid anders ten opzichte van de andere? Welke specifieke kenmerken zijn van belang voor jouw keuze? Daar kan ik je alles over vertellen.

Bij de Grotten van Hams bestaat een bezoek uit twee delen: eerst doe je de Cueva Azul in ongeveer 30 minuten. De grot is niet echt blauw, maar wordt met blauw licht verlicht. Zodra de tour begint krijg je eerst een presentatie te zien. Die wordt in het Duits verteld, maar je kunt een audioguide krijgen om het in het Engels te kunnen horen. Na de voorstelling loop je een stuk de grot in en krijg je klassieke muziek via boxen te horen, terwijl er wat wazige afbeeldingen op de rotsen geprojecteerd worden. Laat mij meteen eerlijk zijn: dit maakte weinig indruk.

Tijdens het tweede deel van de tour krijg je een beter beeld van de grotten zelf. Tijdens de ongeveer 35 minuten durende wandeling door de Cueva Principal wordt er op de bezienswaardige plekken uitleg gegeven in het Engels, Duits en Spaans. Dit geschiedt via voorgeprogrammeerde teksten die je via luidsprekers te horen krijgt.

Dan de Grotten van Drach. Nadat je toegangskaartje bij de ingang gecontroleerd is, wandel je in ongeveer 20 tot 25 minuten door de prachtige grotten. Uiteindelijk kom je bij het enorme ondergrondse meer terecht. Daar mag je plaatsnemen op een van de vele stoelen die er opgesteld staan. Zodra iedereen zit worden de bezoekers getrakteerd op klassieke muziek die door muzikanten gespeeld wordt, terwijl die op een bootje door de grot gevaren worden. Dit maakt zoveel meer indruk dan de multimediavoorstelling in de Grotten van Hams.

Onze keuze

Grotten van Drach

Als je de keuze hebt, ga dan voor een bezoek aan de Grotten van Drach. Vanwege de grotere populariteit is de kans klein dat het lukt om ter plaatse tickets te kopen en binnen een uur naar binnen te kunnen gaan. Daarom kun je de kaarten voor de Grotten van Drach beter vooraf online aanschaffen. Entreetickets zijn altijd op basis van een bepaald tijdslot. Dat geldt voor beide grotten.

Grotten van Drach