Sluiten

Handig om te weten over Mallorca

Ga je op vakantie naar Mallorca of ben je van plan om een reis naar Mallorca te boeken? Dan is het prettig om vooraf te weten wat je moet verwachten, waar je rekening mee moet houden en wat er eventueel nog geregeld moet worden voordat je naar Mallorca op vakantie vertrekt. Een goede reisvoorbereiding voorkomt onaangename verrassingen ter plaatse. Daarom is goede reisinformatie over je vakantiebestemming essentieel. Wie een vakantie op Mallorca gaat vieren die kan op deze pagina een hoop reisinformatie, praktische tips en basisinfo over Mallorca vinden. Hiermee is de eerste stap richting een geslaagde vakantie op het prachtige eiland Mallorca al gezet.

Op deze pagina hebben we een aantal dingen die handig zijn om te weten over Mallorca voor je op een rijtje gezet.

Alarmnummer

Ben je in nood? Het algemene noodnummer op Mallorca is 112, net als bij ons. De operators spreken Spaans en Engels. Zij zorgen ervoor dat de juiste hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) in geval van nood ingeschakeld worden.

Boetes

Boetes op Mallorca

Op Mallorca kun je bestraft worden voor overtredingen zoals drinken op straat, geluidsoverlast en intimiderend gedrag naar vrouwen. Op verschillende plekken staan duidelijke borden die dit aangeven. Het is een waarschuwing aan hoofdzakelijk jongere toeristen die de onterechte indruk hebben dat Mallorca een wetteloos lustoord is waar alles toegestaan is.

Drinkwater

Drinkwater op Mallorca

Er bestaat op Mallorca geen gezondheidsrisico als je het kraanwater als drinkwater gebruikt. De chloorsmaak weerhoudt de meeste toeristen er toch van om het leidingwater te drinken. Doe net als de locals en drink mineraalwater uit flessen. Wil je op een duurzame manier water drinken? Steeds mer hotels op Mallorca hebben grote dispensers staan, waar je gratis drinkwater uit kunt tappen.

Douaneregels

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen. Zolang het voor eigen gebruik is mag je in principe onbeperkt spullen meenemen. Er zitten wel limieten op goederen waar normaal accijns op geheven wordt, zoals sigaretten. Meestal houdt de douane een grens aan van 800 sigaretten per persoon. Neem je meer mee, dan zul je goed moeten kunnen onderbouwen dat het voor eigen gebruik is. De in- en uitvoer van wapens en drugs is verboden op Mallorca.

Elektriciteit

Op Mallorca is er sprake van 220-240 Volt wisselstroom, net als in Nederland. Er worden dezelfde stekkers en stopcontacten als bij ons gebruikt. Je hoeft daarom geen reisstekkers of wereldstekkers mee te nemen naar Mallorca.

Feestdagen

Op Mallorca zijn er een aantal feesten en feestdagen. Sommige feesten en speciale dagen worden lokaal gevierd, zoals patroonsfeesten ter ere van lokale heiligen. Een aantal feestdagen wordt op het hele eiland gevierd. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
1 maart – Dag van de Balearen
1 mei – Dag van de Arbeid
25 juli – St. Jacobsdag
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 en 26 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen (twee dagen) gevierd.

Fooien geven

Op Mallorca is het gebruikelijk om fooi te geven, vooral in restaurants, bars en taxi’s. Het is echter niet verplicht om een fooi te geven. Over het algemeen hangt het bedrag dat je geeft af van de kwaliteit van de service en je tevredenheid. In restaurants is het gebruikelijk om tot 10% van het totaalbedrag aan fooi te geven, mits de service goed was en je tevreden was met je maaltijd. In een bar rond je af naar boven en moet je bij een grotere rekening een fooi van 5 tot 10 procent in gedachten houden.

Voor taxiritten is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden naar de dichtstbijzijnde hele euro, of om ongeveer 5-10% van het totaalbedrag te geven. Over het algemeen wordt niet verwacht dat je een fooi geeft als de chauffeur onvriendelijk was of als je een probleem had met de service.

In hotels is het geven van fooien ook vrij gebruikelijk. Hier kun je de kamermeisjes ongeveer 1-2 euro per dag geven. Heb je een groot appartement, een familiekamer of een suite op Mallorca, waardoor er meer werk is om het schoon te maken? Dan is een fooi van 2 tot 4 euro meer op z’n plaats. De kruier kun je ongeveer 1-2 euro per stuk bagage kunt geven.

Geld

Geldautomaat op Mallorca

Op Mallorca betaal je met de euro. Dus geen gedoe met geld wisselen, omrekenen en aan het einde van je vakantie vreemd geld overhouden dat je tegen een woekerkoers terug kunt wisselen.

Veel plekken op Mallorca accepteren betalen met de bankpas of met creditcard. Contactloos betalen met de smartphone is vaak ook een optie. Wil je op Mallorca contant geld opnemen? Dat kan bij tal van geldautomaten die verspreid over het eiland staan.

Internet en telefoon

Met je Nederlandse mobiele abonnement kun je op Mallorca bellen en gebeld worden alsof je in Nederland bent. Je belbundel is op Mallorca gewoon geldig. In het binnenland kan de dekking minder goed zijn, waardoor telefoneren lastig en soms zelfs onmogelijk is. Denk hierbij aan de onbewoonde gebieden in de bergen van Mallorca.

Voor mobiele data geldt bijna hetzelfde als voor mobiel telefoneren: dit valt in principe binnen je Nederlandse bundel. Er geldt bij de meeste providers echter wel een limiet die binnen de afspraken van de Europese Unie valt. Check bij je provider wat jouw limiet is. Wil je volop gaan streamen op Mallorca? Gebruik dan misschien beter een gratis wifi-netwerk, om zo dataverkeer te besparen en mogelijke roamingkosten te voorkomen.

Openingstijden

Openingstijden op Mallorca

Wil je gaan winkelen op Mallorca? In de toeristenplaatsen zijn de winkels tijdens het vakantieseizoen dagelijks geopend, vaak vanaf een uur of 10:00 in de ochtend tot in de avond. Supermarkten openen meestal een stuk eerder: de meeste supermarkten in badplaatsen openen zo rond 7:00-8:00 uur hun deuren voor de klanten.

Tijdens feestdagen kunnen winkels gesloten zijn, zeker als ze zich niet op de toeristen richten. Kleinere winkels, die niet tot een keten behoren, hebben mogelijk een middagsluiting vanwege de siësta.

Restaurants openen soms later dan dat we dat in Nederland gewend zijn. Spanjaarden zijn gewend om gemiddeld een paar uur later dan ons te eten. Sta er dus niet van te kijken als een restaurant op Mallorca ergens tussen 18:30 en 19:30 uur pas opengaat, of nog later.

Reisdocumenten

Als het goed is vinden er geen grenscontroles plaats als je vanuit Nederland, België of Duitsland naar Mallorca vliegt. Je reist binnen de Schengenzone, waardoor er geen paspoortcontroles op de luchthaven plaatsvindt. Er geldt in Spanje, dus ook op Mallorca, wel een identificatieplicht. Je zult jezelf moeten kunnen identificeren als daar door bevoegde instanties om gevraagd wordt. De luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens vragen of reizigers zichzelf willen identificeren, bijvoorbeeld tijdens het boarden of het inchecken.

Voor de identificatie zijn een geldig paspoort of Nederland identiteitsbewijs toegestaan. Het rijbewijs geldt in Spanje niet als officieel ID-bewijs.

Taal

Op Mallorca kun je je prima redden met Engels of met Catalaans, wat de belangrijkste taal op Mallorca is. De officiële taal is Spaans, maar wordt niet door iedereen graag gesproken. In gebieden waar veel Duitse toeristen komen, kun je waarschijnlijk ook in het Duits communiceren. Menukaarten zijn in de badplaatsen vaak in meerdere talen beschikbaar, soms ook in het Nederlands.

Tijdsverschil

Je zult geen jetlag oplopen door naar Mallorca op vakantie te gaan, want er is geen sprake van tijdsverschil tussen Nederland en Mallorca. Op Mallorca heeft men op dezelfde data als bij ons wintertijd en zomertijd.

Veiligheid

Mallorca is een veilige vakantiebestemming. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die van andere Europese bestemmingen. Net als elders kun je te maken krijgen met zakkenrollers of inbraken in je huurauto. Soms wordt er in hotelkamers of appartementen ingebroken. Gebruik daarom altijd de kluis indien die aanwezig is. Laat nergens waardevolle spullen of geld slingeren: niet op het strand, niet aan het zwembad, niet in de accommodatie en niet in de auto.

Veiligheid op Mallorca