Sluiten

Internationale luchthaven van Mallorca

Luchthaven van Mallorca

Alle lijnvluchten en chartervluchten naar Mallorca landen op Aeropuerto de Palma de Mallorca. Dit is het enige internationale vliegveld op Mallorca. De IATA code voor Luchthaven Palma de Mallorca is PMI. Deze drielettercode kun je terugzien op bagagelabels en op vluchtreserveringen. De luchthaven van Mallorca is de op twee na drukste luchthaven van Spanje, na de luchthavens van Madrid en Barcelona. Op jaarbasis verwerkt de luchthaven ongeveer 30 miljoen passagiers. Het gros van de vluchten is afkomstig uit Europa. De top 5 van internationale vliegverbindingen wordt gedomineerd door Duitse luchthavens zoals de Düsseldorf Airport, Luchthaven Keulen-Bonn en Frankfurt International Airport. Vanaf het Spaanse vasteland zijn het vooral Barcelona en Madrid die veel passagiers van en naar Mallorca vervoeren.

Palma de Mallorca Airport, dat ook bekend staat als Son Sant Juan Airport, heeft één terminal, die opgedeeld is in vier modules.

Ligging

Palma de Mallorca Airport ligt ten oosten van de stad Palma de Mallorca. Het vliegveld ligt tehen de badplaats Ca’n Pastilla aan, waardoor met name het strand van Ca’n Pastilla een mooie plek is om vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Andere spottersplekken voor PMI vind je ten zuiden en noorden van de landingsbanen.

De afstand tot het centrum van Palma de Mallorca bedraagt ongeveer 8 kilometer. De luchthaven ligt gunstig ten opzichte van de badplaatsen Playa de Palma en El Arenal.

Landingsbanen

Palma de Mallorca Airport heeft twee geasfalteerde landingsbanen, die parallel aan elkaar liggen. De landingsbanen zijn 3000 en 3270 meter lang, wat ruim voldoende is voor alle soorten en maten commerciële straalvliegtuigen.

Door de slurf of met de bus?

Door de slurf of met de bus?

De vraag of je door de vliegtuigslurf in of uit kunt stappen is vaak een kwestie van geluk (of pech) hebben. Want niet iedereen geeft de voorkeur aan de slurf boven het in de open lucht uitstappen of instappen. Voor een deel van de passagiers is de combinatie van de zon op de huid en het inademen van frisse lucht een fijne start van een vakantie op Mallorca.

Vlieg je met een zogenaamde los cost airline? Dan heb je een grotere kans dat je met de bus van het vliegtuig naar de terminal gebracht wordt (of andersom). Premium luchtvaartmaatschappijen zien hun passagiers vaker via de slurf in- en uitstappen.

Voorzieningen

De luchthaven van Mallorca is een moderne luchthaven, compleet met alle voorzieningen die je van een hedendaagse luchthaven mag verwachten: duty free winkelen (niet belastingvrij voor vluchten naar Nederland), bars, restaurants, geldautomaten en wifi, het is allemaal aanwezig. Voor de autoverhuurders is er een vrij groot deel ingericht waar de autoverhuurbedrijven hun balies hebben.

Transfer van/naar de accommodatie

Heb je een pakketreis naar Mallorca geboekt waarbij de transfer van en naar de luchthaven door de touroperator verzorgd wordt. Je wordt ofwel rechtstreeks aan de uitgang opgehaald door een bord of je moet je melden bij een speciaal loket waar je te horen krijgt welke transferbus je moet nemen. De transferbussen vertrekken allemaal direct voor de terminal, maar je moet wel van tevoren weten vanaf welk busplatform. Een nadeel van de transferbussen is dat je soms lang moet wachten totdat iedereen aanwezig is in de transferbus en vaak duurt de reis naar het hotel vaak lang omdat er nogal wat hotels op de route liggen. Om de een of andere reden lijkt het er vaak op dat uitgerekend jouw hotel een van de laatste stops is.

Is de transfer niet inbegrepen of wil je er geen gebruik van maken? Dan blijven er drie vormen van transport over. Je kunt de taxi nemen. Er staan bij de terminal vrijwel altijd taxi’s te wachten. Op weg naar de taxistandplaats staan er borden met de taxiprijs per bestemming bij benadering. De uiteindelijke prijs wordt altijd berekend op basis van de taximeter, die werk op basis van het aantal afgelegde kilometers en eventuele wachttijd.

Redelijk wat toeristen die een vakantie op Mallorca vieren kiezen voor het gemak van een huurauto. Die kun je op de luchthaven oppikken. Op die manier kun je je huurauto meteen gebruiken voor de rit naar je accommodatie en er vervolgens de hele vakantie plezier van hebben. Op onze pagina over auto huren op Mallorca lees je meer.

Tot slot is er de bus. De lijnbussen van lijn 1 en lijn 21 zijn prima te voor als jouw accommodatie in de buurt ligt. Lijn 1 verbindt het vliegveld met het centrum van Palma de Mallorca en met steden ten westen van het centrum. De eindhalte van de bus is Porto Pi. Lijn 21 bedient op zijn beurt Can Pastilla en El Arenal, oftewel het hele kustgebied van Playa de Palma. Bustickets koop je direct bij de buschauffeur.

transfer naar het vliegveld