Sluiten

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

De hoofdstad van het eiland Mallorca heet tegenwoordig kortweg Palma. De meeste toeristen en reisgidsen hebben het nog steeds over Palma de Mallorca, hoewel die naam officieel sinds eind 2016 niet meer gehanteerd wordt. In bestuurlijke publicaties over deze grootste stad van Mallorca zou je de naam Palma de Mallorca niet meer tegen moeten komen. Zodra je op websites zoals Tripadvisor, top10bezienswaardigheden.nl of D-Reizen terechtkomt, wordt er nog gewoon gesproken over Palma de Mallorca. Dat is voor iedereen duidelijk en op die manier wordt mogelijke verwarring met het eiland La Palma voorkomen.

Palma de Mallorca is een vrij grote stad, wat duidelijk terug te zien is in het inwoneraantal, dat ruim boven de vierhonderdduizend ligt. Dat is bijna de helft van het totaal aantal permanente bewoners dat het hele eiland Mallorca telt. De oppervlakte van de hele gemeente beslaat ruim 208 vierkante kilometer, wat groter is dan de Nederlandse steden Den Haag en Utrecht bij elkaar. Palma de Mallorca is het economische en bestuurlijke hart van Mallorca. Vanuit toeristisch perspectief is Palma de Mallorca vooral een bestemming voor dagtoeristen die elders op het eiland verblijven.

Geschiedenis in het kort

De geschiedenis van Palma de Mallorca gaat terug naar het tijdperk van het Romeinse Rijk. Nadat de Romeinen het eiland Mallorca veroverd hadden, stichtten zij de stad Palma. In de loop der jaren hebben verschillende volkeren de stad bewoond. Over de periode na de val van het Romeinse Rijk is niet zoveel bekend. Vrijwel zeker zijn de Byzantijnen een tijd de baas geweest in Palma, gevolgd door de moslims die een groot deel van het hedendaagse Spanje bezet hadden. Op 31 december 1229 kwam de stad in christelijke handen en kreeg het de naam Cuitat de Mallorca. Van 1231 tot 1715 was Palma afwisselend met Perpignan de hoofdstad van het voormalige koninkrijk Majorca. Sinds 1716 is Palma de Mallorca onderdeel van het koninkrijk Spanje.

Waarom Palma bezoeken?

Palma bezoeken

Op Spaanse vakantiebestemmingen is het niet vanzelfsprekend dat de hoofdstad van een eiland de moeite van het bezoeken waard is. In het geval van Palma de Mallorca kunnen we je vertellen dat een dagje Palma absoluut geen verloren dag is en dat het een waardevolle toevoeging aan je vakantie op Mallorca is.

Palma de Mallorca is een sfeervolle stad met een gezellig centrum, waar je uitstekend kunt winkelen of de culinaire kanten van Mallorca kunt ontdekken. Er zijn voldoende interessante musea en andere leuke bezienswaardigheden om je bezoek aan Palma de Mallorca een boeiende invulling te kunnen geven.

Bezienswaardigheden

Het is niet lastig om een top 10 bezienswaardigheden van Palma de Mallorca samen te stellen. Er is het nodige te zien en te doen in deze stad. Van historische bouwwerken en sfeervolle pleinen tot aan indrukwekkende musea: Palma de Mallorca heeft het allemaal. Je zult waarschijnlijk keuzes moeten maken als je Palma in één dag bezoekt. De absolute topbezienswaardigheid van Palma is de middeleeuwse kathedraal La Seu. Deze kathedraal van Mallorca heeft in de loop der eeuwen meerdere veranderingen ondergaan. Begin vorige eeuw heeft de Catalaanse kunstenaar en architect Antoni Gaudi onder andere een schitterend gekleurd roosvenster in de kathedraal aangebracht.

kathedraal van Mallorca
Paleis van Almudaina

Het Palau March is een andere topper in Palma de Mallorca. De officiële naam van dit museum is Fundación Bartolomé March. Het museum is gebaseerd op de collectie die de inmiddels overleden reiziger en kunstliefhebber Bartolomé March bij elkaar verzameld heeft. Het Paleis van Almudaina of het Koninklijke paleis van Palma de Mallorca is een ander hoogtepunt in Palma. Dit veertiende-eeuwse paleis ligt in hetzelfde gebied en is nog steeds in gebruik bij de koninklijke familie van Spanje. Tegen betaling kun je het paleis bezoeken.

Het buiten het centrum gelegen Castell de Bellver is een van onze persoonlijke favorieten in Palma de Mallorca. Dat heeft twee redenen: ten eerste heb je van hieraf een geweldig uitzicht over de stad en ten tweede is dit middeleeuwse fort uniek vanwege de ronde vorm. De buitenste verdediging bestaat uit een vier meter brede gracht die rond het hele complex loopt voor een versterkte muur. Achter de muur bevindt zich het ronde kasteelcomplex met drie torens. Een vierde stenen toren rijst op buiten de cirkelvormige structuur en is bereikbaar via een terras op de tweede verdieping. De onderste verdieping van het Castell de Bellver wordt sinds 1936 gebruikt als stadsmuseum.

Winkelen

winkelen in Palma de Mallorca

Houd je van winkelen? Dan ben je in Palma de Mallorca op de juiste plek van het eiland terechtgekomen. In tegenstelling tot de badplaatsen die zich vooral richten op toeristen, kun je in Palma de Mallorca echt urenlang gaan shoppen zonder dat je jezelf gaat vervelen. Tussen het winkelen door kun je af en toe even op adem komen op een van de vele terrasjes die er in het centrum van Palma de Mallorca te vinden zijn.

Populaire winkelstraten in Palma de Mallorca zijn de Passeig del Borne, waar je vooral merken in het hogere segment ziet, de Avenida Jaime III, waar je uitstekend kunt shoppen voor de laatste mode en de onder jongeren populaire Calle Quint, waar je onder andere terechtkunt voor streetwear en vintage winkels.

Het leuke van winkelen in Palma de Mallorca is dat je hier winkels en boetiekjes ziet die je elders niet aantreft. Dat is wat van shoppen een beleving maakt die de moeite waard is, ook tijdens je vakantie. Wil je liever efficiënt winkelen, dan kun je dat doen in shopping malls zoals Porto Pi Centro en Fan Shopping Mallorca. Beide winkelcentra tellen meer dan honderd winkels.

Openingstijden en koopzondagen
De meeste winkels in het centrum van Palma de Mallorca gaan meestal rond 10:00 uur ’s ochtends open en sluiten tussen 20:00 en 22:00 uur ’s avonds. Sommige kleinere winkels kunnen gesloten zijn tussen 14:00 en 17:00 tijdens de siësta periode. Op zondag winkelen in Palma de Mallorca? Houd er rekening mee dat een aantal winkels op zondag geopend zijn, maar dat er ook winkels zijn die ervoor kiezen om op zondag gesloten te blijven.

Palma bezoeken

Trein van Sóller naar Palma

Verblijf je elders op Mallorca? Dan zijn er verschillende manieren om naar Palma de Mallorca te reizen. Vanuit de toeristenplaatsen die in de buurt van Palma liggen kun je gemakkelijk en goedkoop met de bus naar Palma de Mallorca reizen. Ligt je accommodatie niet in de buurt van een plek die een busverbinding met Palma heeft, dan is de auto een goede optie. Het verkeer in Palma de Mallorca is wel wat hectischer dan elders op het eiland en parkeren is vrijwel overal tegen betaling.

De trein van Sóller is een leuke en veelgebruikte manier om vanuit Sóller naar Palma de Mallorca te reizen. De ouderwetse trein is een bezienswaardigheid op zich, waar toeristen graag de relatief hoge vervoerprijs voor betalen. De slechts 27 kilometer lange panoramische rit voert je deels door de bergen en neemt een uur in beslag. Je stapt in het centrum van Palma uit.

Vervoer in Palma

Het centrum is interessante deel van Palma de Mallorca. Dit hart van de stad is niet immens groot en is daardoor prima te belopen, ook bij warm weer. De vele bomen in de stad zorgen dan nog voor wat verkoeling. Het Castell de Bellver is de enige belangrijke bezienswaardigheid die te voet voor de meesten teveel inspanning vraagt.

Gelukkig heb je ook in Palma de Mallorca de bekende hop-on-hop-off bussen. Deze halfopen toeristenbussen rijden een rondje langs de leukste plekken en bekendste hoogtepunten van de stad, inclusief het bekende ronde kasteel Bellver. Tijdens de geldigheid van je ticket (meestal 1 dag) kun je onbeperkt de hop-on-hop-off bus uitstappen bij de stops en op een later moment weer instappen.

hop-on-hop-off bus in Palma de Mallorca