Sluiten

Porto Cristo

Porto Cristo

Porto Cristo is een gezellige badplaats die aan de oostkust van Mallorca ligt. Als je aan ons vraagt is Porto Cristo een van de leukste plekken op het eiland. Porto Cristo is zonder enige twijfel toeristisch, maar het is hier allemaal gemoedelijker dan in de bekende badplaatsen die rondom Palma de Mallorca liggen. Porto Cristo heeft zijn eigen publiek: toeristen die van de geneugten van het leven houden en die vaak iets meer dan gemiddeld uitgeven aan hun vakantie op Mallorca.

Porto Cristo is een charmant havenstadje dat in een omlijst door lage kliffen schilderachtige baai gesitueerd is. De kracht van Porto Cristo zit hem in het feit dat het oorspronkelijk karakter grotendeels bewaard is gebleven en dat het stadje niet ten prooi is gevallen aan het massatoerisme. Hierdoor is er paradox ontstaan: doordat Porto Cristo niet te toeristisch is, is het juist zo interessant voor toeristen. Mede hierdoor komen er dagelijks vrij grote aantallen toeristen naar Porto Cristo om hier van de ongedwongen authentieke sfeer te genieten.

Porto Cristo

Je kunt stellen dat Porto Cristo eigenlijk alles in huis heeft om zijn bezoekers te verleiden: een sfeervolle haven, een aangenaam strand aan een turkooisblauwe zee en een bezienswaardigheid die tot de hoogtepunten van Mallorca gerekend mag worden. Of kunnen we het eigenlijk beter over dieptepunten hebben, want de beroemde Drakengrotten (Cuevas del Drach) liggen onder de grond.

Grotten

Grotten bij Porto Cristo

In en rondom Porto Cristo liggen verschillende grottenstelsels, die vele jaren geleden hier op natuurlijke wijze ontstaan zijn. De Cuevas del Drach zijn de bekendste, mooiste en best bezochte grotten van Porto Cristo. Dit grottenstelsel heeft een geschatte lengte van ongeveer 2,5 kilometer, waarvan een deel opengesteld is om te bezoeken. Het Lago Martel, een groot ondergronds meer, is een uniek kenmerk van de Drakengrotten.

Voordat je Porto Cristo binnengereden komt, passeer je een ander grottenstelsel: de Grotten van Hams. Deze grotten liggen langs de weg van Manacor naar Porto Cristo. We moeten eerlijk zijn: deze grotten zijn mooi, maar niet zo indrukwekkend als de Cuevas del Drach.

Geschiedenis

De naam Porto Cristo is nauw verbonden met een oude legende. Volgens de overlevering werd in 1260 een verdrinkende zeeman in de kustwateren gered. Uit dankbaarheid richtte de zeeman een kruis op in de baai. Er geen spoor van dit kruis overgebleven, maar de legende leeft voort. Porto Cristo werd pas in 1888 werd gesticht, maar de baai zelf is een beschermde natuurlijke haven geweest waar verschillende nederzettingen gestaan hebben.

Tot het einde van de 19e eeuw, toen Porto Cristo zijn eigen naam kreeg, was de plaats niet veel meer dan de vissershaven van de stad Manacor in het binnenland van Mallorca. Opgravingen in de gemeente brachten bewijs aan het licht dat wijst op het bestaan van een Romeinse nederzetting aan de baai. In 1909 vonden archeologen de stenen funderingen van een vroegchristelijke basiliek die hier waarschijnlijk in de 5e eeuw na Christus gebouwd is.

Markt op zondag

Markt op zondag

De markt van Porto Cristo vindt elke zondag plaats van 9.00 tot 14.00 uur in Passeig de sa Sirena, vlakbij de jachthaven en het strand van Porto Cristo. Het is een kleine markt die de lokale bevolking voorziet van groente en fruit, waar ook kraampjes staan met textiel en accessoires. Voor de locals betekent de markt dat ze voor de inkoop van verse groente en fruit in hun eigen woonplaats terechtkunnen. Voor toeristen is de markt een mooie gelegenheid om mooie souvenirs en leuke hebbedingetjes te kopen.

Het strand

Het strand van Porto Cristo is een van de belangrijkste attracties van het stadje. Het ongeveer 300 meter lange strand bestaat uit fijn zand en strekt zich uit tussen de jachthaven en een steile rotswand aan de oostkant. Omdat het water hier erg ondiep is, is het strand van Porto Cristo bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. Het strand is een zogenaamde blue flag beach en de strandfaciliteiten zijn uitstekend. Strandstoelen en parasols zijn tegen betaling te huur.

Direct achter het strand liggen de straten en de promenade, waar souvenirwinkels, cafés, modeboetieks en restaurants bij elkaar liggen. Talloze eetgelegenheden met zonneterrassen aan de havenkant nodigen je uit om te genieten van regionale visspecialiteiten en andere Mallorcaanse lekkernijen.

Het strand van Porto Cristo