Sluiten

Tram van Sóller

Tram van Sóller

De trein van Sóller is de bekendste attractie op het eiland Mallorca. Opmerkelijk is dat er bij redelijk wat publicaties over die historische treinrit niet de trein, maar de tram van Sóller afgebeeld staat. De trein en de tram lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. De trein is rondom met hout beslagen en heeft twee koplampen, terwijl de vaker gefotografeerde tram een de voor- en achterzijde grotendeels roodkleurig is en van één lamp voorzien is.

De tram van Sóller rijdt tussen Sóller en het aan de kust gelegen Port de Sóller. De tram van Sóller werd in 1913 in gebruik genomen en is niet alleen een toeristische attractie, maar ook al meer dan een eeuw een openbaar vervoermiddel dat door de inwoners van het stadje wordt gebruikt om naar de haven en de stranden te reizen en weer terug.

Tegenwoordig bestaat het merendeel van de passagiers uit toeristen die de tramrit willen ervaren. Dat doen ze als alternatief voor de trein van Sóller, als aanvulling op de treinrit van Palma naar Sóller of echt als vervoermiddel om van Sóller naar Port de Sóller (of omgekeerd) te reizen.

De rit

De tram vertrekt vanuit het hart van Sóller. Op de Plaza de España, voor de ingang van het historische gebouw van het treinstation van Sóller, is de eerste halte waar je de tram kunt nemen naar het strand en de haven. Heb je een combinatieticket voor de trein en de tram van Sóller gekocht? Dan kun je gewoon opstappen en je ticket laten zien. Heb je nog geen ticket? Dan kun je het tramkaartje aan boord bij een van de controleurs kopen.

Tijdens de rit wordt er op een aantal plekken gestopt. De tram wordt immers ook door de locals als normaal vervoermiddel gebruikt. De rit van Sóller naar Port de Sóller en vice versa is ongeveer 5 kilometer lang en duurt ongeveer 30 minuten. De route voert u door een spectaculair landschap, met citroen- en sinaasappelplantages, olijfgaarden en adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee.

schema van trein en tram van Sóller

De eerste rit vertrekt om 8:00 uur in de ochtend, waarna er ieder uur of ieder half uur een tram vertrekt. De laatste rit is rond half negen ’s avonds.

Vanuit Port de Sóller kun je vanaf 8:30 op de tram stappen. Dat doe je in het hart van het stadje, nabij bar La Payesa of bar Mar y Sol. De laatste tram vertrekt rond negen uur in de avond.