Sluiten

Trein van Sóller

trein van Sóller

Je zult waarschijnlijk meerdere keren de trein van Sóller tegenkomen op het moment dat je op zoek gaat naar leuke dingen om te doen op Mallorca. De historische trein die dagelijks tussen Palma de Mallorca en Sóller rijdt wordt tot de hoogtepunten van Mallorca gerekend. Zo staat de trein van Sóller hoog in de top 10 bezienswaardigheden van Mallorca en zul je deze treinrit op menig Mallorca website en in reisgidsen over Mallorca tegenkomen.

De meeste bloggers melden enthousiast dat de treinrit tussen Palma de Mallorca en Sóller een niet te missen attractie op Mallorca is. Een enkeling durft wel een kritische noot te zetten bij deze populaire bezienswaardigheid. Vooral de prijs-kwaliteitverhouding is volgens critici iets om mee te nemen in je beslissing om wel of geen treinrit met de Ferrocarril de Sóller te maken, zoals deze meer dan honderd jaar oude trein heet.

Enorm populair

Enorm populair

Feit is dat de trein van Sóller ontzettend populair is. De antieke trein is een begrip op Mallorca en wordt op grote schaal aangeprezen. Tel daarbij op dat Mallorca in de zomer flink bezocht wordt door toeristen en dat FOMO een belangrijkere rol speelt, dan besef je hoe populair de trein van Sóller in het vakantieseizoen is.

De populariteit van de trein van Sóller is helaas goed te merken aan de drukte op de perrons, voordat je de trein in kunt stappen. Aan de kassa’s waar de treinkaartjes verkocht worden zul je, zeker in het hoogseizoen, eenzelfde drukte ervaren. Wil je treinkaartjes kopen, ga dan op tijd in de rij staan.

Er wordt maar een paar keer per dag heen en weer tussen Sóller en Palma de Mallorca gereden. Dat zorgt ervoor dat er op drukke dagen meer vraag naar tickets is dan dat er plaatsen beschikbaar zijn.

Route

trein van Sóller door de bergen

De treinrit tussen Sóller en Palma de Mallorca gaat over een traject van 27 kilometer. De trein van Sóller is bepaald geen hogesnelheidstrein. De gemiddelde snelheid ligt tijdens de rit op 27 kilometer per uur. Je hoeft geen uitmuntende rekenaar te zijn om te beseffen dat de totale rit dus 1 uur duurt.

Een deel van de route gaat door het Serra de Tramuntana gebergte. Dit is het interessantste deel van de rit. Hier kronkelt de antieke trein door bergen en dalen. Mooie uitzichten worden afgewisseld met stukken die door donkere tunnels voeren. Het eerste deel van de rit vanuit Palma oftewel het laatste stuk van de treinrit vanuit Sóller is een stuk minder interessant. Hier rijd je deels door de buitenwijken van Palma de Mallorca.

Onderweg is er één stop en dat is bij het dorp Bunyola. Je kunt eventueel vanuit dit station vertrekken of hier uitstappen, mits je hier de juiste tickets voor aangeschaft hebt.

De trein

De trein

De trein van Sóller brengt je terug in de tijd. Zodra je het treinstation in Palma binnenkomt, heb je het gevoel dat je minstens 100 jaar terug in de tijd bent getransporteerd. Het gebouw, de trein, de hele sfeer ademt de geest van het begin van de 20e eeuw. De particuliere maatschappij Ferrocarril de Sóller werd opgericht in 1905. Het exploiteert de ongeveer 27 km lange lijn tussen Palma en Sóller ononderbroken sinds 1912. De voertuigen met houten panelen zijn direct op het eiland geassembleerd en worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Dit gevoel wordt nog versterkt als je instapt in de trein uit de vorige eeuw en plaatsneemt op de monumentale bankjes. Verwacht geen airconditioning of andere moderniteiten. Wil je frisse lucht hebben? Dan doe je het raam open. Het interieur van de wagons is ingericht in de stijl van het begin van de 20e eeuw en straalt een nostalgische flair uit.

Tickets voor de trein van Sóller

Tickets voor de trein van Sóller

Er zijn twee manieren om aan treintickets voor de trein van Sóller te komen. Op de dag van vertrek kun je losse treintickets kopen op de treinstations van Sóller, Palma de Mallorca en Bunyola. De loketten openen een half uur voor ieder vertrek van de trein.

Wil je online tickets reserveren? Dat kan vanaf 7 dagen tot 1 dag voordat de rit plaatsvindt. Let op: online tickets kopen voor de trein van Sóller kan alleen als je het combinatieticket met de tram van Sóller koopt. Dat is de tram die van Sóller naar Port de Sóller (en terug) rijdt. Voor de online reserveringen moet je op de website van Ferrocarril de Sóller zijn.

trein van Sóller van binnen