Sluiten

Vliegen naar Mallorca

Vliegen naar Mallorca

Er zijn grofweg twee manieren om naar Mallorca te reizen: over water en door de lucht. Een deel van de toeristen bezoekt Mallorca tijdens een cruise over de Middellandse Zee. Een kleiner deel komt met de auto naar Spanje gereden en reist vanaf het vasteland per veerboot naar Mallorca. Het gros van de Nederlandse toeristen komt met het vliegtuig naar Mallorca. Dat doen ze vooral in het zomerseizoen in grote aantallen. Iedere zomers vliegen honderdduizenden Nederlanders vanuit Nederland of een van de buurlanden naar het internationale vliegveld van Mallorca. Tijdens de drukste weken landen er soms wel meer dan vijf uit Nederland afkomstige vluchten op Aeropuerto de Palma de Mallorca.

Deze maatschappijen vliegen naar Mallorca

De meeste toeristen gebruiken Transavia of TUIfly om naar Mallorca te vliegen. Deze twee airlines zijn samen goed voor meer dan de helft van al het vliegverkeer tussen Nederland en Mallorca. Transavia vliegt in de zomer meerdere keren per dag naar Mallorca. Andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die naar Mallorca vliegen zijn KLM en Corendon Dutch Airlines. Vanuit Nederland wordt er ook door Easyjet en Ryanair naar Mallorca gevlogen. Vanaf Amsterdam kun je met Vueling via een overstap op het Spaanse vasteland naar Mallorca vliegen.

Keuze uit vertrekluchthavens

De keuze uit vertrekluchthavens is groot. De meeste vluchten naar Mallorca vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Het is echter ook mogelijk om vanaf regionale vliegvelden zoals Eindhoven Airport of Rotterdam-The Hague Airport naar Mallorca te vliegen. Kijk je een stukje over de grens, dan neemt het aantal mogelijkheden wat betreft vertrekluchthavens toe. Je kunt vanuit Duitsland vliegen vanaf de luchthavens van Weeze en Düsseldorf. Is vliegen vanuit België handiger? Je kunt onder andere vanaf de luchthavens van Brussel, Antwerpen en Charleroi naar Mallorca vliegen. Vakantievlieger TUIfly vliegt ook vanuit Oostende en Luik naar Mallorca.

Vliegduur

De kortste afstand tussen Amsterdam en Palma de Mallorca is ruim 1400 kilometer. Dit is de afstand in vogelvlucht. In theorie kan de vlucht tussen Schiphol en Mallorca in ongeveer twee uur tijd uitgevoerd worden. Je krijgt niet altijd de kortst mogelijke route toegewezen door de luchtverkeersleiding, waardoor de theoretische tijd van twee uur in de lucht vaak iets langer wordt: twee uur en tien minuten is de gemiddelde daadwerkelijke vliegduur als je het taxiën niet meerekent.

Bereken je de vliegduur vanaf het moment van taxiën van de vertrekluchthaven tot het moment dat het vliegtuig stilgezet wordt op Mallorca, dan kom je in de praktijk op een vliegduur van bijna tweeënhalf uur uit.

Type vliegtuig

Veruit de meeste vluchten naar Mallorca worden uitgevoerd met narrowbody vliegtuigen zoals de Boeing 737 en de Airbus A320. Deze verschillende varianten verschillen vooral in lengte. De stoelopstelling van dit soort vliegtuigtypen is vrijwel altijd een 3-3 opstelling. Dat betekent dat er in de cabine 2 rijen van ieder drie stoelen staan.

Grotere widebody verkeersvliegtuigen zoals de Boeing 787 Dreamliner worden niet standaard ingezet op vluchten naar Mallorca. Vanwege een hoge vraag naar vliegtuigstoelen kan het gebeuren dat bijvoorbeeld TUI fly, dat de Boeing 787 in haar vloot heeft, zo’n groter toestel in te zetten op een vlucht van of naar Mallorca.