Sluiten

Autocategorie

autocategorie

Op het moment dat je op Mallorca een auto huurt, weet je in veel gevallen niet wat voor auto dat je mee zult gaan krijgen. Het kan heel goed zijn dat als je bijvoorbeeld een Volkswagen of Renault denkt gereserveerd te hebben, je een vergelijkbare auto van een ander merk meekrijgt. Jammer als je dacht dat je een specifieke auto mee zou krijgen en je uiteindelijk achter het stuur van een auto die je minder leuk vindt plaatsneemt. Als je goed in de verhuurvoorwaarden kijkt, dan zul je zien dat de autoverhuurbedrijven er meestal juist mee handelen.

Hoe zit het dan?

Je huurt in de meeste gevallen een auto in een specifieke categorie. De auto die op een website afgebeeld of vermeld staat, dient vooral als voorbeeld. Dat staat er vrijwel altijd in kleine of grotere letters bij vermeld. De categorieën kunnen per autoverhuurder verschillen. Zo kunnen termen als mini, compact, economy, luxury en premium gebruikt worden, maar dat het per verhuurmaatschappij kan verschillen welke auto’s onder een bepaalde categorie vallen. Vooral bij termen als ‘premium’ en ‘luxury’ wordt het tricky. Want waar autokenners merken zoals BMW, Mercedes en Audi als premium beschouwen, daar schuwen autoverhuurders er niet voor om een merk als Volkswagen het label ‘premium’ te geven. Dan zie je bij het reserveren bijvoorbeeld een Audi A1 afgebeeld staan en krijg je een Volkswagen Polo mee.

Wat valt onder een bepaalde categorie?

De onduidelijkheid over wat onder welke categorie valt, biedt autoverhuurders veel vrijheid om jou een bepaalde auto mee te geven die ongeveer een match vormt met wat je gereserveerd denkt te hebben. Zo huurde ik een auto in de categorie ‘B – Seat Ibiza AC/4-dr of gelijkwaardig’ via Sunny Cars. Bij leverancier Record Go noemen ze deze autocategorie EDMR. Als klant wordt het dan een beetje lastig, want wat zegt zo’n lettercode? Uiteindelijk kreeg ik een DR 4.0 mee. Menig autofiel zal zich afvragen wat voor auto dat is. Het is een Chinese mini-SUV die door een Italiaans bedrijf gerebatched is. Iets totaal anders dan een Seat Ibiza dus, maar strikt genomen zou je hem in eenzelfde autocategorie kunnen plaatsen.

Vroeger was het simpeler

Vorige eeuw was het autolandschap veel simpeler. De Europese markt werd gedomineerd door Europese autofabrikanten, aangevuld met een paar Japanse automerken. De auto’s uit Zuid-Korea werden toen nog niet ingezet als huurauto op Mallorca. Zowel de Europese als de Japanse autofabrikanten hadden een heel duidelijk en overzichtelijk modelbeleid: ze waren er meestal in een maatje S, M en L. Denk aan een Volkswagen Polo, een Golf en een Passat. Of bij Ford aan een Fiesta, een Escort en Sierra. Bij Mercedes was het M, L en XL: C-klasse, de E-klasse en de S-klasse. BMW had daar de 3-serie, 5-serie en 7-serie tegenover staan. Er was vooral sprake van carrosserievarianten, die soms een eigen modelaanduiding kregen. Denk aan de Volkswagen Jetta als sedanversie van de Golf of de BMW 6-serie als coupévariant op de 7-serie.

De opkomst van de MPV’s, de SUV’s, de shooting brakes en allerlei andere nichemodellen hebben het een heel stuk onoverzichtelijker gemaakt. De elektrificatie maakt het geheel nog onoverzichtelijker. Het is nu niet alleen appels met peren vergelijken. Nee, je krijgt eigenlijk een hele fruitschaal met allerlei fruitsoorten die zich lastig met elkaar laten vergelijken. Dit levert soms verrassingen bij de autohuurder op, soms teleurstellingen en geregeld discussies. Welkom bij autohuren in de 21e eeuw!

Niet de juiste auto?

Welke verwachting heb je bij de auto en wat wil de autoverhuurder op Mallorca je meegeven? Weens en realiteit kunnen weleens uit elkaar liggen. De enorme ondoorzichtigheid van tot welke categorie een auto hoort maakt discussies soms lastig. Want als het er op aan komt dan kan een autoverhuurder ver gaan met het in zijn straatje uitleggen waarom een auto wel of niet tot een bepaalde categorie behoort. Wat duidelijk niet kan, is dat je een SUV huurt en een vierdeurs sedan meekrijgt. Of een cabrio gehuurd hebt en een normale auto met een panoramadak meekrijgt.

Het wordt helemaal lastig als je een automaat gehuurd hebt en een handgeschakelde auto meekrijgt, en een rijbewijs hebt waarmee je alleen maar met een auto met automatische versnellingsbak mag rijden. Of als de auto kleiner is dan je verwachtte, waardoor je niet alle mensen en spullen kan vervoeren. Mocht de auto niet passen bij de categorie, ga dan altijd met de autoverhuurder in gesprek om een passende oplossing te krijgen. Kom je er met de verhuurder niet uit en heb je via een autobroker zoals Sunny Cars, Easyterra of Rental Cars gehuurd? Probeer dan om direct met hen tot een oplossing te komen. Mogelijk kunnen ze de juiste auto wel via een andere autoverhuurder leveren.

Zeker weten welke auto je krijgt

Er is maar een manier om (bijna) zeker te zijn welke auto je als huurauto meekrijgt. Dat is door direct bij een van de autoverhuurbedrijven op Mallorca binnen te lopen en de specifieke auto te huren die ze bij hen voor de deur hebben staan. Dat kan vooral bij de kleinere verhuurders die leuke auto’s zoals Porsches, speciale BMW’s, kekke cabrio’s en gave sportauto’s in de verhuur hebben. Je kunt daar een specifieke auto huren. Voor het geval je hem voor een later tijdstip wilt reserveren, dan kan er wel een kink in de kabel komen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een auto voordat jij hem huurt schade oploopt en gerepareerd dient te worden.