Sluiten

Autorijden op Mallorca

Autorijden op Mallorca

Wil je het nodige op Mallorca zien en/of ligt je accommodatie redelijk afgelegen? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar op het eiland. Dat kan een huurauto zijn, maar je kunt ook je eigen auto met de veerboot vanuit Denia op het Spaanse vasteland meenemen. Een auto is de beste en goedkoopste manier om het eiland Mallorca op eigen houtje te verkennen.

Als je kijkt naar de prijzen van de tours die worden aangeboden door hotels en touroperators op Mallorca, is dit des te meer waar. Voor de prijs van een dagtour voor twee personen, kun je al bijna een kleine auto voor een dag of vijf tot zeven huren. Je hebt dan alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en bent onder aan de streep goedkoper uit dan wanneer je losse excursies boekt. Heb je je eigen auto meegenomen naar Mallorca, dan kost het je alleen je brandstof. En die is op Mallorca goedkoper dan in Nederland.

Links zitten, rechts rijden

Op Mallorca wordt er, net als bij ons, rechts gereden. De bestuurder zit links in de auto. Voor ons Nederlanders geen enkel probleem. Voor Britten kan het wel wat onwennig zijn. Defensief rijden is vooral daarom het advies, want niet iedereen kan goed omgaan met het rechts rijden op Mallorca.

Wegen op Mallorca

Wegen op Mallorca

De wegen op Mallorca zijn goed aangelegd en meestal ook uitstekend onderhouden, op een enkele uitzondering na. Maar dat maak je thuis ook mee. De routes zijn goed bewegwijzerd, dus iedereen die een kaart kan lezen vindt er zijn weg. Dankzij de hedendaagse technieken doen de wegwijzers er steeds minder toe. Dankzij Google Maps en andere software kun je gemakkelijk navigeren op Mallorca.

Sommige wegen die vanuit Palma de Mallorca naar het noorden of naar de oostkust leiden, zijn snelwegen. Voor de rest zul je het moeten doen met uitstekende secundaire wegen die de verschillende dorpen, steden en stranden op Mallorca met elkaar verbinden.

Op Mallorca zul je opvallend veel rotondes tegenkomen. Dit zorgt op veel plekken voor een betere doorstroming van het verkeer dan wanneer er kruispunten en eventueel verkeerslichten gebruikt zouden worden. Grotere rotondes hebben vaak twee rijstroken. Dit kan soms tot vervelende of ronduit gevaarlijke situaties leiden op het moment dat een bestuurder op de binnenste rijstrook af wil slaan.

Verkeersregels

Verkeersregels: pas op voor de snelheidscontroles

De verkeersregels zijn op Mallorca in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Wat anders is, is dat bussen op gelijkwaardige wegen en kruisingen altijd voorrang hebben, ook al komen ze niet van rechts. Als automobilist ben je verplicht om twee handen aan het stuur te houden. Dat betekent dus niet alleen handsfree bellen, maar ook niet eten of drinken als je aan het autorijden bent.

Rijden op slippers, blote voeten of in zwemkleding is verboden. Dat laatste punt wil weleens tot discussies leiden. Wil je je auto parkeren? Doe dat niet bijeen gele lijn, binnen vijf meter van een kruising, bocht of zebrapad of tegen de rijrichting in. Bij een blauwe lijn geldt er betaald parkeren.

Op de wegen van Mallorca gelden de volgende maximumsnelheden: op snelwegen 120 km/u, op secundaire wegen 90 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u. Als er afwijkende limieten gelden, dan wordt dat door middel van verkeersborden aangegeven. Op verschillende plekken op Mallorca staan vaste of mobiele snelheidscontroles. De boetes zijn niet mals als je op Mallorca geflitst wordt. Krijg je een boete met een huurauto? Dan mag je vaak ook een administratieve vergoeding afrekenen aan het autoverhuurbedrijf.

Het beste is om helemaal geen alcohol te nuttigen als je aan het verkeer deel gaat nemen. Heb je toch wat gedronken, dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Bij overschrijding mag je rekenen op een hoge boete en bij zwaardere overtredingen op een (tijdelijke) rijontzegging en zelfs gevangenisstraf.

Onderschat de afstanden en reistijd niet

Ben je gewend om naar Ibiza op vakantie te gaan en reis je nu voor de eerste keer naar Mallorca? Dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je de afstanden en reistijden verkeerd inschat. Mallorca is aanzienlijk groter dan buureiland Ibiza. Hierdoor ben je meer tijd kwijt om je te verplaatsen. Vanuit Palma de Mallorca richting het zuiden of oosten valt het allemaal nog wel mee. Zodra je echter rondritten over het eiland gaat maken, dan kunnen de afstanden je tegen gaan vallen. Ga er maar vanuit dat de tijden die je bijvoorbeeld op Google Maps voorgeschoteld krijgt, realistisch zijn.