Sluiten

De zon schijnt op Mallorca niet altijd

Gepubliceerd op 12 september 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

De zon schijnt op Mallorca niet altijd

Een misverstand dat over Mallorca bestaat is dat de zon er altijd schijnt in de zomermaanden. Wie de klimaatstatistieken van Mallorca bekijkt die zou bijna over het hoofd zien dat er inderdaad vermeld staat dat er iedere maand een kans op regen bestaat. De klimaatstatistieken van Mallorca laten voor juni, juli en augustus een gemiddelde van slechts 2 of 3 dagen per maand zien waarin er neerslag valt. Het valt bijna niet op, zeker niet als je vooral de focus legt op de gemiddelde maximumtemperaturen of het aantal uren zonneschijn in die periode. Temperaturen van rond de 30 graden zijn in het hoogseizoen normaal op Mallorca. Met gemiddeld 10 tot 11 uur aan zonneschijn per dag lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. De waarheid is anders. Zo blijkt ook deze zomer maar weer.

Regen en onweer

In de zomer kan het regenen en onweren op Mallorca. Hoer heftig het kan zijn, dat zul je niet zo snel ergens lezen. Touroperators zullen nergens reppen over dagen als zondag 27 augustus 2023. Mallorca kreeg die dag te maken met heftig noodweer: veel regen, onweer, harde wind en lokaal grote hagelstenen. Windstoten bereikten snelheden tot ongeveer 120 km/h, wat neerkomt op orkaankracht. In de haven van Palma de Mallorca sloeg daardoor een cruiseschip los, die vervolgens op een vrachtschip botste. Het slechte weer heeft maar één dag geduurd, waarna het een dag later weer uitstekend zomers weer was.

Een week later weer raak?

wolken boven Mallorca

Volgens de Spaanse meteorologen zou het een week later weer prijs kunnen zijn. Er werd weer een DANA voorspeld. Een DANA is een Depresión Aislada en Niveles Altos. In het Nederlands kun je dit vertalen naar een geïsoleerde depressie op hoge niveaus. De Spanjaarden hebben het in de volksmond over een ‘gota fría’.

Dit soort extreme depressies ontstaan boven of rond het Spaanse vasteland en trekken vervolgens over Spanje, waarbij de Balearen niet ontzien worden. De voorspellingen waren voor het weekend van 2 en 3 september niet goed. Uiteindelijk bleef vooral bij zware bewolking en wat regen. De dag daarna herhaalde zich dit in de ochtend. In de namiddag klaarde het op grote delen van Mallorca alweer op.

De strekking van dit verhaal

Het is niet de bedoeling om je bang te maken of ervoor te zorgen dat je in de zomer niet naar Mallorca op vakantie gaat. Ga gewoon lekker op Mallorca vakantie vieren! Maar houd er met het inpakken van de koffer ook rekening mee dat het een keer zou kunnen regenen, ook in de zomer. Kijk of je tijdens dat soort dagen een leuk uitstapje kunt gaan maken. Zo heb je in de beroemde Grotten van Drach geen goed weer nodig en is een dagje shoppen of bezienswaardigheden in Palma de Mallorca bezoeken ook prima te doen als het bewolkt is of niet al te hard regent.